Cutting – at skære i sig selv

Angerla går i 9 klasse. Begge hans ankler er fyldt med ar. Han viser dem gerne frem. Hvorfor han gør det, ved han ikke rigtigt, måske for at føle noget. For nyligt opdagede han, at han måtte skære lidt dybere for at føle noget.

Inaluk er 13 år. Hun er begyndt at pjække fra idræt, og hun går altid med lange bluser. Det er for at skjule arrene. Hun skammer sig over det og er bange for, hendes mor opdager det, men hun kan ikke stoppe det. Hvis hun ikke har det mere, så ved hun ikke, hvad der sker.

At skære i sig selv eller skade sig selv på anden måde er der rigtig mange, der gør. I en periode kan det tage trykket og måske forhindre, at nogen gør noget endnu værre ved sig selv, måske tager sit eget liv. På kort sigt kan cutting for nogen forhindre selvmord. På langt sigt er det en rigtig dårlig ide. Cutting er ligesom narkotika. I starten virker det – giver en lettelse, men så skal der mere og mere til for at få den samme virkning. Der skal skæres dybere og dybere. På et tidspunkt er der ingen virkning mere, eller man er måske kommet til at skære for dybt. Jesus siger, du skal elske dig selv. Du skal ikke skade dig selv. Stadig, er det ikke nemt at holde op. Der er altid en grund til, at man gør det. De problemer skal der gøres noget ved.

Skærer du i dig selv, er det en god ide, du snakker med nogen, der ikke går i panik, men kan tåle at du sætter ord på og forstå, at du ikke bare sådan lige kan droppe barberbladet eller hvad du nu bruger. Det vil også være godt for dig at få sat ord på, hvorfor du gør det. Husk: cutting er ikke det virkelige problem – det er bare symptomet. Husk, du kan være helt anonym, chatpræsten har tavshedspligt, og alt, hvad du skriver, slettes efter samtalen.


” Herren er nær ved dem, hvis hjerte er knust,
han frelser dem, hvis ånd er sønderbrudt.”

Salme 34 vers 19

Bøn

Jesus du siger

Jeg skal elske mig selv

Men jeg er nødt til at skade mig selv

For at få fred

Hjælp mig til en fred

Uden at jeg må give mig selv en smerte

Der skal overdøve den anden dybere smerte

Tilgiv mig, hvad jeg har gjort

Du forstår bedre end nogen,

Hvorfor jeg gør det.

Hjælp mig til at løse de problemer

Der er årsag til jeg gør det.

Giv mig din visdom og din kærlighed

Amen