Selvmord

Tænker du på at begå selvmord?

Casestories – historier, der kunne have fundet sted.

Malik er 16 år. Hans mor har drukket hele hans barndom og hans far begik selvmord, da han var to. Han har lært ikke at stole på nogen. Lige indtil han møder Nivi, hvor han for første gang bliver vildt forelsket og langsomt lærer han at stole på hende – som den eneste nogensinde. En dag han kommer tidligt hjem, finder han hende i sengen med en anden fyr. Hele hans verden bryder sammen. Han beslutter sig for at begå selvmord.

Sarah er 55 år. Hun har en meget betroet og højt betalt stilling inden for hjemmestyret. Nu er det afsløret, hun har begået et stort underslæb. Hun står til at miste sin stilling. I morgen er det forsidestof i Sermitsiaq. Sarah ser ingen anden udvej end selvmordet.

Er du i akut fare for at begå selvmord, er der 3 ting, du kan gøre:

  1. Sørg for ikke at være alene, ring efter en ven, præsten eller gå ned på sygehuset til døgnvagten.

  2. Sørg for, at det, du vil begå selvmord med, er så langt væk fra dig som muligt.

  3. Bed til Gud.

Gode grunde til ikke at gøre det:

Overvejer du at begå selvmord, så er der måske noget i det følgende, du kan bruge til noget.

Måske føler du, at du er et uskyldigt offer for andres ondskab, og du ikke kan leve mere med smerten. Tænk på, at når du begår selvmord, påfører du andre uskyldige en måske livslang smerte over tabet af dig. Hvem skal finde dig? Har du tænkt på det, hvad det vil gøre ved ham eller hende?

Overvej om det eller de mennesker, som måske virkelig har gjort noget utilgiveligt mod dig – er de værd at dø for?

Selvmord smitter. Dit selvmord kan inspirere andre til at gøre det samme.

Prøv at tænk 10 år frem – måske har du en dejlig ny kæreste, måske ser alt meget lysere ud – du ved det ikke. Hvis du begår selvmord, finder du aldrig ud af det.

Det kan være, din skyldfølelse gør, du føler, du fortjener at dø, for at vinde genoprejsning. Det er langt mere værdigt end at begå selvmord, at bruge sit liv på at blive et bedre menneske og efter et langt liv virkelig efterlade et minde, hvor folk tænker. ”Hold da op, det var virkelig et menneske, der havde styrke og mod til at forandre sig!”

Selvmord kan skyldes ensomhed, at man ikke er elsket, men Gud elsker dig. Uanset, hvad du har gjort, kan du modtage hans tilgivelse. Gud ønsker ikke, vi tager andre menneskers liv, heller ikke vores eget. Guds bud siger, du skal elske andre og du skal elske dig selv. Det ultimative mest ukærlige, du kan gøre over for dig selv, er at tage dit eget liv. Det kan være, du føler, hele verden er imod dig – lad alligevel være med selv at blive din egen værste fjende. Selvmordet er aldrig løsningen på dine problemer, det er først, når det er begået, at alle løsninger bliver forhindret – for altid. Husk, du kan være helt anonym, chatpræsten har tavshedspligt, og alt, hvad du skriver, slettes efter samtalen.

” Herren er nær ved dem, hvis hjerte er knust,
han frelser dem, hvis ånd er sønderbrudt.”

Salme 34 vers 19

Bøn, hvis du tænker på at begå selvmord:

Kære Gud

Jeg er helt alene med min smerte

Og jeg kan ikke få øje på nogen hjælp

Jeg er fristet til at tage mit eget liv.

Vis mig grund til at leve

Giv mig mod til at sige fra over for denne fortvivlede handling,

Jeg ved, det ikke løser noget som helst

Hjælp mig til at udholde smerten til du tager den bort

Tilgiv min skyld og udslet min skam

Styrk mig nu min Gud ved Jesus Kristus,

som selv satte sit liv til for at frelse mig

AmenSørger du over tabet af en selvmorder?

Måske har du skyldfølelse, men det enkelte menneske har altid selv ansvaret for den uoprettelige handling at tage sit eget liv.

Måske føler du, at du kunne have gjort mere for at hjælpe den selvmordstruede. Det kunne du måske, men det hjælper ikke den afdøde at slå sig oven i hovedet med det. Vis kærlighed over for de levende, dem der har brug for dig og som måske også bærer sorg. Især hvis der er børn – de har brug for dig.

Selvmord smitter. Måske har du oplevet din bedste ven begå selvmord, du føler dig ladt alene tilbage og måske lidt i samme situation – hvorfor ikke bare gøre det samme? Lad være! Selvmord er altid en forfærdelig fejltagelse. Dit liv og din vens liv er aldrig det samme!

Det kan også være, du ligefrem føler vrede mod den døde. Hvor er det dog en egoistisk handling, sådan at lade andre tilbage med sorgen! Du føler måske samtidigt, at du ikke har lov til at være vred. Selvfølgelig har du lov at være vred – for det er en egoistisk handling at tage sit eget liv. Det er ikke i orden! Selvfølgelig skal man tænke lidt over, hvordan vreden vises og over for hvem – men ud skal den. Find de rigtige mennesker at snakke med, der kan forstå og acceptere din vrede, og du vil føle en lettelse.

Måske er du bange for at selvmorderen ryger til helvede. Bibelen tager afstand fra selvmord, men siger intet om at selvmordere går fortabt. Forræderen Judas, der bagefter hængte sig selv efter at have forrådt Jesus Kristus, om ham ville Jesus ikke engang sige direkte til disciplene, om han gik fortabt. En ting er sikker, den afdøde er i de bedste hænder og den kærligste og mest forstående dommer, man kan forestille sig. Troen og dåben er frelsegrundlaget også for selvmorderen. Husk, du kan være helt anonym, chatpræsten har tavshedspligt, og alt, hvad du skriver, slettes efter samtalen.

Bøn, hvis du tynges af sorgen efter et selvmord:

Kære Gud

Sorgen er ikke til at bære

Og jeg ved ikke hvordan jeg skal komme videre med mit liv

Tag min skyldfølelse bort

Jeg overgiver NN trygt i dine hænder

Giv mig styrke til at vise kærlighed mod andre

Vis mig, hvordan jeg kan elske mig selv på ny

Lad mig aldrig nogensinde fristes til det samme.

Gennem din kærlighed til mig ved din søn Jesus Kristus

Amen