Seksuelle overgreb og incest

Casestories – historier, der kunne have fundet sted.

Patrick på 11 er syg af skræk fredag aften. Han ved, at når hans stedfar kommer hjem, skal han gøre noget ulækkert sammen med ham. Han tør ikke sige noget til nogen. ”Jeg slår dig ihjel, hvis du fortæller det til nogen,” har han sagt. Desuden sidder skrækken i ham, at han nok selv bliver bøsse, nu han har prøvet det.

Najarak på 45 føler, livet er gået i stå. Hun er under en vigtig videreuddannelse, men hun kan slet ikke følge med. Når hun skal forberede sig hjemme, forsvinder tiden for hende, og hun bruger timer på bare at stirre ud i luften. Måske skal hun bare droppe det? Hun gider ikke have sex med sin mand og lægger sig bare om på den anden side. Når han spørger, hvad der er i vejen, siger hun. ”Jeg ved det ikke.” Helt inderst inde ved hun det godt. Minderne fra barndommens overgreb er begyndt at trænge sig på. Det er som om, hun ikke længere kan holde dem nede.

Forleden stod der i avisen at hver 3. pige i Grønland havde været ude for seksuelle overgreb. Efter vores erfaringer, at dette tal desværre nok ikke er helt forkert, og det drejer sig også om rigtig mange drenge. Når disse børn vokser op, kommer konsekvenserne. Nogen bliver selv krænkere, nogen fortsætter med at opleve overgreb på overgreb. Nogle af dem, når ikke at blive voksne, fordi de enten begår selvmord eller dør af misbrug eller vold. For dem alle gælder det, de vil være mærket af misbruget altid. Man kan dog lære at leve med det – og det er lige præcis det, sjælesorg kan hjælpe dig med. Man skal aldrig gå alene med seksuel misbrug.

Hvem har ansvaret for misbruget?

Den voksne bærer altid skylden for misbruget, det er altid den voksne der bærer skammen, selvom barnet også føler den. Uanset om barnet har været nok så forførende, det har været frivilligt, eller hvad den voksne kan bruge af undskyldninger. De fleste krænkere er ikke brutale voldsmænd men fantastiske manipulatorer, der kan få barnet til at tro, at det var ham eller hende, der tog initiativet, og så er man jo selv ude om det. Så kan man jo heller ikke sladre om det!

Hvor var Gud henne, da jeg blev misbrugt?

Jesus beskrives altid som ”børnenes ven” men hvor var han, da jeg blev misbrugt? Sådan er der mange, der tænker og vender kristendommen ryggen. Hvis du tænker sådan, er det meget forståeligt, men netop Jesus forstår din smerte bedre end nogen. Han har selv prøvet, at andre havde magt over hans legeme, rigtig onde morderiske mænd, der pinte livet ud af ham, samtidig med de hånede ham. Alt dette gjorde han for din skyld. Han elsker dig og sørger med dig. Til spørgsmålet – hvor var han henne, da du blev misbrugt, da vil vi svare – han var der, og han hader inderligt, hvad der skete. Han ønsker at stå sammen med dig i smerten.

Her er en bøn, der måske kan være til hjælp:

Bøn

Gud, jeg forstår ikke, hvorfor du tillod, at jeg blev misbrugt,

Du ved det hele, alt det onde, jeg har oplevet

Jeg er ikke beskidt, men sådan føler jeg det.

Lad mig se på mig selv med dine øjne

Som et rent Guds barn

Du kender min smerte og den dybe følelse af ensomhed jeg bærer i min sjæl.

Vær mig nær med din kærlighed og tag denne følelse af ensomhed bort.

Amen

Lider du under eftervirkningerne af seksuel misbrug, er du velkommen til at kontakte os med lige præcis det, du ønsker at sætte ord på. Vi ripper ikke op i noget, du ikke er parat til at konfrontere. Det er dig, der bestemmer. Husk du kan være helt anonym, chatpræsten har tavshedspligt, og alt, hvad du skriver, slettes efter samtalen.